Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 15. prosinca 2012.

VRIJEME ZA JUHICE





S prvim snijegom topla nam juhica sjeda na bušu ko melem na ranu. Kad razmišljam koju bih danas kombinaciju skuhala uvijek mi prvo pada na pamet grincajg. Kad imamo njega imamo pola sastojaka, treba još samo dodati poneki začin i neku od žitarica i evo nam finog toplog obroka.




Za ovu od slanutka i kurkume potrebno je:


konzerva slanutka
2 glavice luka
korijen celera
1 grincajg za juhu
1 poriluk
1 mala tikvica
3-4 cherry rajčice
2 režnja češnjaka
malo šafrana ili kurkume
malo mljevenog kima
10 zrna crvenog papra
3 žlice ulja
sol
papar


Slanutak procijediti
Oljuštiti i nasjeckati luk. Oguliti grincajg pa ga zajedno s celerom narezati na kockice.
Poriluk prerezati po dužini pa narezati na tanke rezance
Ispržiti luk, gore da dodati sjeckani grincajg i pržiti na niskoj temperaturi pazeći da ne potamni. Pomiješati skuhani slanutak i poriluk, dodati tikvicu, nasjeckani i zgnječeni češnjak, kim i pola žličice kurkume ili par niti šafrana.
Zaliti s 2 litre hladne vode. Posoliti, popapriti, kad provri smanjiti temperaturu i kuhati na niskoj temperaturi oko pola sata. Na kraju dodati na četvrtine narezane cherry rajčice i crveni papar.
Kuhati još pet minuta pa poslužiti vrlo vruće.