Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 3. studenoga 2012.

INTEGRALNI ŽLIČNJACI OD SIRA sa žalfijom i gljivama


Za ovo jednostavno jelo možemo upotrijebiti bilo koju vrstu brašna, slanutkovo, raženo, heljdino... i bilo koju vrstu gljiva, a ako žalfiju zamijenimo ružmarinom ili bosiljkom dobit ćemo sasvim novi okus. To volimo, jedan recept - bezbroj okusa... i još k tome tako jednostavan.



POTREBNO:
  • 500 g ricotte ili svježeg kravljeg sira
  • 100g svježe ribanog parmezana
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli
  • 200g integralnog brašna ( + još malo po potrebi )
  • maslinovo ulje
  • 2 režnja češnjaka, sitno sjeckanog
  • par manjih rajčica  
  • par listova svježe žalfije
  • šumske gljive
  • malo sjeckanih badema



Ocijediti sir pa ga staviti u zdjelu s ribanim parmezanom, jajem i solju. Dodati brašno i sve zajedno umijesiti u glatku masu. Po potrebi dodati još brašna.

Velikom žlicom grabiti žličnjake i spuštati ih ravno u uzavrelu slanu vodu. Mogu se napraviti i na klasičan način - razvaljati prst debelu kobasicu pa rezati njokiće. Kuhani su kad isplivaju.

Za umak zagrijati maslinovo ulje, dodati češnjak, gljive, prepolovljene rajčice ( ako su velike oguliti kožu i narezati ih ), na kraju dodati žalfiju te pržiti par minuta da se sastojci lagano sjedine. Preliti preko njoka, posuti krupno rezanim bademima i u stilu Jamiea Olivera još sve malo pošpricati maslinovim uljem i servirati uz svježe ribani parmezan.