Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


utorak, 14. kolovoza 2012.

KUPINE NA GUSTO


Kad vam na vrtu rastu kupine neminovno je da u jednom trenutku na tanjuru imate više nego što ih možete pojesti.

Svako malo čujem nekog kako se žali da ne zna šta će s njima jer ih ima mnogo a tako su nježne da se odmah pokvare. Ovaj mi je recept, uz vrhom punu zdjelicu ukuhanih kupina, dala susjeda koja je imala isti problem i jednostavno ga rješila.

Ono što nisam pojela žlicom umiješala sam u nektarine i napravila nadjev za kolač. Mmmm...baš je bio super


SASTOJCI:

  • 1/2 kg kupina
  • 1/2 litre vode
  • 15 dag šećera
  • 4 žlica gustina
  • malo vanili arome po želji
Prokuhati kupine u vodi da omekšaju.
Zatim dodati gustin razmućen u malo hladne vode pa dobro promiješati i miješajući kuhati da se zgusne. Dodati šećer i kuhati kratko da se rastopi.
Pred kraj dodati vanili aromu.
I gotovo.


Najbolja je stvar što se to isto može napraviti od malina, borovnica, višanja ili šljiva, i to u svako doba godine, dovoljno je samo zaviriti u Ledo škrinju pa da i po zimi imamo odličan prilog, a da ne govorim koliko je takav recept dragocjen upravo u sezoni svježeg voća.





Nedugo sam na isti način ukuhala malo pijanih višanja, onako, samo za probu, i
dobila odličan prilog sladoledu od svježeg kozjeg sira.







Ove je godine višnja izdašno rodila pa smo ih po onom starom bakinom receptu ostavili na suncu da fermentiraju prekrivene šećerom, a zatim zalili dobrom domaćom šljivom. Izvrsna baza upravo za deserte.


Osim što je ovako gusto ukuhano voće zgodno kao preljev, može ga se dodati i kao nadjev za kolače.

U posljednje mi je vrijeme crumble postao obavezna vikend poslastica uglavnom zato što ne znam dobro procijeniti količinu potrebnog tijesta pa u pravilu uvijek ostane višak koji se odlično drže u škrinji. Potrebno ga je samo deset minuta prije pripremanja kolača izvaditi iz škrinje da malo omekša a zatim namrviti po podlozi od voća i utrpati u pećnicu.




Sve skupa je gotovo za desetak minuta. Dok se tijesto odmrzava voće malo popržiti na maslacu da omekša, bez dodavanja šećera, a kad omekša primiješati ukuhane kupine ( one s vrha stranice ) i evo savršene podloge za brzinski drobljenac. Ako dodate rum bit će još bolji ;)

Tijesto radim odokativno, samo brašno, maslac i šećer, no imam jedan mali papirić s receptom kojeg već neko vrijeme planiram isprobati pa evo, da podijelim sa vama:

ZA CRUMBLE:

  • 100 g brašna
  • 75 g maslaca
  • 100 g badema narezanih na listiće ( ili krupno sjeckanih )
  • 50 g šećera ( može smeđeg )
  • 1 žličica praška za pecivo
  • po želji 30 g zobenih pahuljica i ribana limunova kora

Peći na 180 oko pola sata.


Brašno možete zamijeniti integralnim a šećer stevijom pa će vam poslastica biti zdravija i laganija :)